Els Bastions 2018, Sky Races amb 1.100 faces.

Els Bastions 2018, Sky Races amb 1.100 faces.

Estem a dimecres, han passat 3 dies i encara estic en mode Bastions, la d’avui és d’aquelles cròniques que les recordes abans d’escriure-la, durant (avui tirem de café) i passats uns dies.
Bastions 2018 és ULTRA per a molts/es, també per a mi.
Per segon any consecutiu teníem el privilegi de posar-hi veu i amb la mirada posada en aquesta gran cursa enfilàvem divendres al migdia direcció Ribes de Freser (Ripollès).

L’ambient de les grans curses és respiren quilometres abans d’arribar al lloc dels fets diuen, doncs així va ser. Parada a un supermercat i arribats a la caixa veig el mestre Jordi Santacana, que junt amb el David Rueda i el jefe Feliu Vilalta serien els fotògrafs oficials de Bastions.
Un cop arribem a Ribes de Freser s’evidencien els fets, les voreres amb gent bossa del corredor en mà i com no els pàrquings arrebossar de campers i autocaravanes.

Instal·lem el set i sona que trona, ja plou nanu! Enguany tenia clara la premissa, si ells havien de córrer o baixar com bonament poguessin damunt la neu des del Puigmal i fins a Núria, jo si fes falta em mullava i ho faria sense queixa. Aquest romans son de gore tex.
L’any passat ja vaig veure com plorava el cel del Pirineu en múltiples ocasions i com per posar-se xulo. Així que tot tapat i gas a la burra.

Brífing al Cinema de Ribes de Freser, abans de res i com a defensor de la cultura de país, dir que l’avant brífing del responsable de la recuperació de la sala i projectista de la mateixa va ser un bé de deu, obrint a tots els amants de la natura l’esmentat espai per a presentar-hi obres filmogràfiques dins del certamen local de cinema de muntanya.

Per alguna raó hi havia dos horaris per als dos brífing, el primer en català i el següent amb castellà i anglès. 1.100 corredors que tenien en tot moment la informació més precisa a la seva disposició.
El part meteorològic va ser seguit dies abans de la cursa i el mateix dia, direcció de cursa va decidir i sota el judici de la seguretat dels corredors, es retallava una part atractiva com era córrer pel Balandrau.

Tot explicat i a sopar que demà a les 04:30am som dempeus. Bé sopar vàrem sopar i molt bé per cert al restaurant de l’Hotel Catalunya Park, però si els veïns d’habitació i que eren corredors de la Marathon no haguessin fet tan merder segurament a les 01:00 no estaria desvetllat del tot.

Amb això que sona el despertador i una dutxa ho posarà tot a lloc, doncs l’aigua sols era freda.
Començava el dia amb les venes plenes d’energia. Toca esmorzar sol com un mussol, els/les romans/es dormen plàcidament. Aprofiteu que falta us farà descansar.

Són les 05:00 i al Pavelló Municipal de Ribes de Freser hi ha gent que recull el seu dorsal. 30 minuts i els corredors de la Ultra serien cridats al caixó de sortida previ pas pel control de material obligatori. Aquest i mira que és va repetir durant la setmana i el divendres al brífing encara no quedava clar, ho comentem on air i algú es queixa de què perquè ha de portar impermeable o les cames completament tapades. Hi han nervis i els percebo quan veig prop de 15 corredors fent cua als wc i amb cara de no saber ven be on s’havien fotut.

Amigues i amics a partir d’aquí ja tot esta sota el meu micro i domini del temps, em disposo a caldejar el caixó i els corredors semblen dir-me amb la seves mirades que sort que algú els tranquil·litza alhora que els anima. Sembla difícil, ho és.
Aquesta gent entrena el cos i la ment per a fites com Els Bastions, i tot i que jo també ho faci, aquesta gent em superen en tots els sentits.

A les 06:00 surt la ULTRA BASTIONS , a les 07:00 la TRAIL BASTIONS, a les 08:00 la MARATHON BASTIONS i a les 09:00 la SHORT BASTIONS.

No puc dir un nombre exacte, però potser més de 200 cares conegudes del mundillo i potser d’altres tantes que coneixeríem aquest passat cap de setmana a Bastions.
Moltes paraules boniques de gent que assabentats per la recent pèrdua del meu pare, venien i t’abraçaven ells amb les seves paraules i et feien callar. Gràcies els qui sou per ser com sou.

Comença el ball i ens avisen a 10 minuts de la Marathon que el primer de la ULTRA ja és a punt de coronar el Puigmal. Estan sonats s’escolta…..La gent és mira i és diu, coi si els de la TRAIL també han sortit igual d’encesos.
Va ser brutal, tots/es els/les caps de cursa (uns 10/15 corredors/es per cursa als 5 primers quilòmetres i uns 4 corredors/es a partir dels 10 primers quilòmetres)

La gent esta sonadissima em diu un company de l’STAFF mentre ens mirem els ulls sota l’arc d’arribada de Els Bastions….que vols Bernat, mirem on estem i amb qui estem!

Totes les fotos aquí: https://www.facebook.com/elsbastions/

En aquesta crònica vull destacar l’absència de dades en quant a cronos, marques i mitjes o freqüències cardíaques.

També veureu que hi falten els noms dels/les guanyadors/es, els vaig nombrar moltes vegades i a la resta no. Sols pujen al podi uns pocs, però i la resta? La resta són els imprescindibles i sense ells/es jo estic fora de joc.

Ho dic perquè el que si vull destacar és l’esforç que hi al darrera per a organitzar una cursa com aquesta, que en la seva 8ena edició no vulgui deixar d’innovar i d’arriscar. Els companys de feina, els voluntaris i a les famílies dels corredors.
Als patrocinadors, al Marc, l’Alcalde de Ribes de Freser i tota la vall per viure aquesta cursa com la viuen. Tot i que sempre hi ha aquell pagés que disposa d’una neurona punk i fa coses irreals.

Bastions no és sols qui la corre, també hi ha qui la corre però porta mesos concilia’n amb la seva parella els entrenaments d’aquesta perquè el primer cap de setmana de juny ell o ella puguin córrer.
De no ser per les famílies, els pares, fills/es, amics i team managers els romans no podrien ser en aquest circ. Probablement nosaltres tampoc així que aprofito des del meu espai, agrair a la meva família la paciència que té amb un servidor.

A l’inici he dit que per a mi també Els Bastions a esdevingut una ULTRA, però cal matisar-ho perquè el combinat de factors és existent.
Les emocions són dispars i van a ritmes diferents amb freqüències i estat variables. Explique’t millor Joan que no o entendran…..

Doncs que per més energia i trucs per no defallir sempre hi ha la por a no superar la barrera de les 24 hores i això em persegueix. No trobo una explicació però em segueixo buidant fins a quedar realment fos i extenuat, amb les cames dèbils, la veu ferida i la son empenyen-me.

Crec que desprès de visitar demà al meu psicòleg ho veuré igual, i ell ho veurà també com sempre.

Aquí teniu el vídeo del que va ser la cursa:

Les classificacions les trobareu al web: http://www.elsbastions.com

Em falten hores per descriure el que vaig viure, vindria a ser un déjà-vu perquè ja ho he viscut una altra vegada, o potser unes quantes vegades.

Locutar amb tanta gent apassionada pel mateix és retroalimenta per a ambdues parts. Segueixo aprenent tot i no tenir al mestre al costat. Intento seguir emocionant i amplificant les emocions dels que creant la seva pròpia gesta amb llàgrimes i suor, a cada passa i a cada grimpada.

Els Bastions és dur, però es tou i amable. Pot ser fred però t’escalfa. Poques curses amb tanta empremta i voluntat de fer-ho especialment bé.
Si tens corredors dels 4 continents i de més de 20 nacionalitats diferents és que tens una cursa sobradament potent. El seu director de cursa (Carles Palacios) i el seu equip humà esta capacitat per assolir tot els reptes que és proposin, van a més cada any.

Sols em queda agrair als qui feu possible tot això, nosaltres sols hi posem la veu però la feina abans l’heu feta vosaltres.

Torreneules, Coma de Vaca, Tres Pics, Taga, Puigmal, Núria…..Tinc un deute amb vosaltres i més d’hora del previst l’hauré de saldar, hem de considerar-nos uns afortunats de coneixen‘s en la vessant lúdic professional quan abans ens hem conegut motxilla a l’esquena.

Gràcies a la Mónica i als amics de SIX PRO, ja tinc samarreta molona i anti fricció per les bambes.
Gracias a todos los llegados de la península por creer en esta gran carrera de Sky Running.
Thank‘s a lot runners of the diferents points on that world for your visit and feel good lifeSee you son!

Ens veiem romans/es!
Amunt que jo segueixo, endavant!

By | 2018-06-11T10:45:18+02:00 Juny 11th, 2018|Sin categoría|Comentaris tancats a Els Bastions 2018, Sky Races amb 1.100 faces.

About the Author: